Bekijk actuele opbrengst

Nieuwsbrief 12, januari 2022

Nieuwsbrief 12, januari 2022

Inhoudsopgave

  1. Migratie naar Econobis
  2. Energiebelasting 2022 fors omlaag
  3. Overstappen naar een andere energieleverancier


Migratie naar Econobis

Econobis wordt ons nieuwe administratiesysteem.

Vanaf volgende week maandag 3 februari, zullen de gegevens vanuit OZON worden gemigreerd naar Econobis. Daarom is het vanaf zondag 2 februari niet meer toegestaan om wijzigingen aan te brengen in OZON. Het is nog wel mogelijk om in te loggen in OZON en je gegevens te bekijken.

Nadat de gegevens zijn gemigreerd, zal er een controleslag worden uitgevoerd door het migratieteam van Econobis en door het bestuur van de Vlaas. Na akkoord van beide, worden jullie per mail uitgenodigd om je aan te melden bij Econobis. Hoe dat in zijn werk gaat zullen we op dat moment met jullie communiceren. De verwachting is dat medio februari de toegang tot Econobis zal worden gegeven.

Mochten er onverhoopt wijzigingen noodzakelijk zijn in de periode vanaf zondag 2 februari tot de toegang van Econobis medio februari, neem dan contact op met het bestuur.Energiebelasting 2022 fors omlaag

Vanwege de enorm gestegen energieprijzen heeft het vorige kabinet in haar demissionaire periode besloten de energiebelasting op elektra fors te verlagen. De energiebelasting gaat van 9,43 ct naar 3,68 ct  per kWh, beide excl. BTW. Dit gaat u merken bij de terugbetaling van de energiebelasting over 2022, die in 2023 wordt uitgekeerd.

De verlaging van de energiebelasting per kWh raakt ook uw deelname aan de postcoderoosregeling. U kunt niet meer terugkrijgen dan u betaalt, en omdat u minder aan energiebelasting gaat betalen krijgt u ook minder aan energiebelasting terug. De reden van de verlaging van de energiebelasting, ligt in de flink gestegen energieprijzen. De gemiddelde beursprijs voor stroom lag in 2020 op 3,2 ct per kWh (excl. BTW). In 2021 is die gemiddelde prijs uitgekomen op 10,3 ct.

Uw voordeel bij deelname aan het postcoderoosproject in de Vlaas, is tweeledig. U krijgt energiebelasting over de verbruikte/geproduceerde stroom terug, maar u krijgt ook jaarlijks een vergoeding per certificaat vanuit de inkomsten uit de stroomverkoop na aftrek van de door de Vlaas gemaakte kosten. Die inkomsten zijn door de gestegen prijzen flink hoger, dus zal die vergoeding dit jaar ook een stuk hoger zijn dan die van vorig jaar. De exacte vergoeding wordt binnenkort bekend gemaakt.Overstappen naar een andere energieleverancier

Wanneer is de beste datum om over te stappen naar een andere energieleverancier. Advies: doe het op 1 januari.

Eén van de problemen die we nogal eens horen rond de postcoderoosregeling, is onjuiste terugbetaling van energiebelasting (EB) bij overstap naar een andere energieleverancier. U kunt niet meer energiebelasting terugkrijgen dan u heeft betaalt, maar wanneer deze overstap ergens midden in t jaar plaats vindt, is het verbruik van dat jaar verdeeld over 2 leveranciers en moeten ze beiden een deel van de EB waar u vanuit de regeling recht op heeft terug betalen. Er worden dan vaak schattingen van verbruik en/of productie tot aan het overstapmoment gemaakt, met als gevolg dat u minder terug krijgt dan waar u recht op heeft.

Om dit soort problemen te voorkomen, is het verstandiger als overstapmoment altijd 1 januari te kiezen. Dan vindt de afwikkeling van die terugbetaling altijd maar bij 1 leverancier plaats. Als uw overeenkomst ergens midden in t jaar afloopt, zullen de meeste leveranciers stilzwijgend overgaan op een overeenkomst met variabele prijzen voor onbepaalde tijd. U kunt dan zelf op ieder moment daarna overstappen, en dus ook per 1 januari. U voorkomt daarmee veel bel, en mail werk, en de daarbij veroorzaakte frustratie.Het bestuur van Coöperatie Zonnepark De Vlaas