Bekijk actuele opbrengst

Teruggave energiebelasting

Wijziging energiebelasting 2022

Vanwege de enorm gestegen energieprijzen heeft het vorige kabinet in haar demissionaire periode de energiebelasting op elektra fors te verlagen. 
De energiebelasting gaat van 9,43 ct per kWH naar 3,68 ct  per kWh, beide excl BTW. 

De verlaging van de energiebelasting per kWh raakt ook uw deelname aan de postcoderoosregeling. U kunt niet meer terugkrijgen dan u betaalt, en omdat u minder aan energiebelasting gaat betalen krijgt u ook minder aan energiebelasting terug.
De reden van deze verlaging ligt dus in de flink gestegen energieprijzen. De gemiddelde beursprijs voor stroom lag in 2020 op 3,2 ct per kWh (excl BTW). In 2021 is die gemiddelde prijs uitgekomen op 10,3 ct. 

Uw voordeel bij deelname aan het postcoderoosproject in de Vlaas, is tweeledig. U krijgt energiebelasting over de verbruikte/geproduceerde stroom terug, maar u krijgt ook jaarlijks een vergoeding per paneel vanuit de inkomsten uit de stroomverkoop (na de aftrek van de door de coöperatie gemaakte kosten). Die inkomsten zijn door de gestegen prijzen flink hoger, dus zal die vergoeding dit jaar ook een stuk hoger zijn dan die van vorig jaar. De exacte vergoeding wordt binnenkort bekend gemaakt. 
Daarbij gaat ook de teruggaaf van het vaste gedeelte van de energierekening fors omhoog, namelijk van € 559 naar € 825 incl BTW. 

 

Indien u aangesloten bent bij een van de energiemaatschappijen die ondersteund worden door Zonmonitor.nl zal het administratiesysteem de energiebelastingteruggave voor u verzorgen.

Indien u niet aangesloten bent bij een van deze energiemaatschappijen verzorgt u zelf uw aanvraag energiebelastingteruggave. Het administratiesysteem maakt voor u de juiste formulieren via uw persoonlijke login die dan door u zelf moeten worden opgestuurd. 

Overstappen naar een andere energieleverancier? Doe dit op 1 januari!

Eén van de problemen die we nogal eens horen rond de postcoderoosregeling, is onjuiste terugbetaling van energiebelasting (EB) bij overstap naar een andere energieleverancier. U kunt niet meer energiebelasting terugkrijgen dan u heeft betaalt, maar wanneer deze overstap ergens midden in het jaar plaats vindt, is het verbruik van dat jaar verdeeld over 2 leveranciers en moeten ze beiden een deel van de EB (waar u vanuit de regeling recht op heeft) terug betalen. Er worden dan vaak schattingen van verbruik en/of productie tot aan het overstapmoment gemaakt, met als gevolg dat u minder terug krijgt dan waar u recht op heeft.

Om dit soort problemen te voorkomen, is het verstandiger als overstapmoment altijd 1 januari te kiezen. Dan vindt de afwikkeling van die terugbetaling altijd maar bij 1 leverancier plaats. Als uw overeenkomst ergens midden in t jaar afloopt, zullen de meeste leveranciers stilzwijgend overgaan op een overeenkomst met variabele prijzen voor onbepaalde tijd. U kunt dan zelf op ieder moment daarna overstappen, en dus ook per 1 januari. U voorkomt daarmee veel bel en mail werk, en de daarbij veroorzaakte frustratie.

Een directe link naar ZonMonitor.nl om in te loggen vindt u hier.