Bekijk actuele opbrengst

Wat De Vlaas voor u als lid doet

Allereerst ontvangt u gewoon stroom van een energiemaatschappij naar keuze. Het is wel noodzakelijk een leverancier te kiezen die meedoet aan de Postcoderoos regeling van de overheid. 

Als lid heeft u dus een investering gedaan van 245 euro per ledencertificaat (paneel). U kunt de 15 jaar na startdatum (vanaf 2017) de energiebelasting van de verbruikte stoom terugontvangen. Daarnaast verkoopt De Vlaas de opgewekte stroom. Na aftrek van de jaarlijkse kosten voor onderhoud komen de overschotten ten goede aan de leden. 

Anno 2023 zijn de tarieven en hoogte van energiebelasting tov de start in 2017 wat veranderd. Hierdoor zal het nu ongeveer 7,5 tot 8 jaar duren voor het inleggeld is terugverdiend. Vanaf dan zult u jaarlijks winst opbouwen terwijl u natuurlijk al vanaf de start van het park bijdraagt aan een energieneutrale regio.

 

Overstappen naar een andere energieleverancier? Doe dit op 1 januari!

Eén van de problemen die we nogal eens horen rond de postcoderoosregeling, is onjuiste terugbetaling van energiebelasting (EB) bij overstap naar een andere energieleverancier. U kunt niet meer energiebelasting terugkrijgen dan u heeft betaalt, maar wanneer deze overstap ergens midden in het jaar plaats vindt, is het verbruik van dat jaar verdeeld over 2 leveranciers en moeten ze beiden een deel van de EB (waar u vanuit de regeling recht op heeft) terug betalen. Er worden dan vaak schattingen van verbruik en/of productie tot aan het overstapmoment gemaakt, met als gevolg dat u minder terug krijgt dan waar u recht op heeft.

Om dit soort problemen te voorkomen, is het verstandiger als overstapmoment altijd 1 januari te kiezen. Dan vindt de afwikkeling van die terugbetaling altijd maar bij 1 leverancier plaats. Als uw overeenkomst ergens midden in t jaar afloopt, zullen de meeste leveranciers stilzwijgend overgaan op een overeenkomst met variabele prijzen voor onbepaalde tijd. U kunt dan zelf op ieder moment daarna overstappen, en dus ook per 1 januari. U voorkomt daarmee veel bel en mail werk, en de daarbij veroorzaakte frustratie.